Home / DAILY QUIZ / Quiz

Quiz

Polity Quiz 1 to 40

By:- D.K. Chaudhary

Polity Quiz 1  

  1. The office of the president can fall vacant due to
    A. resignation
    B. death
    C. removal
    D. All of the above2. The president can dismiss a member of the council of ministers
    A. on his own
    B. on the recommendation of the prime ministers
    C. only under emergency conditions
    D. ith the consent of the speaker

    3. The president demand for further reforms, attended with the dislocation caused by the non-cooperation movement, led the British government to appoint a Statutory Commission in 1927. This commission was headed by
    A. Sri John Simon
    B. Lord Chelmsford
    C. Lord Minto
    D. E.S. Montague

    4. The office of the prime minister of India
    A. has a constitutional basis
    B. has a statutory basis
    C. has conventional basis
    D. None of the above

    5. The powers to legislate with respect to any matter not enumerated in any of the three lists are mentioned as residuary powers. Which of the following is empowered to determine finally as to whether or not a particular matter falls in this category
    A. Lok Sabha
    B. Judiciary
    C. Rajya Sabha
    D. Parliament

    6. The members of the parliamentary committee
    A. are appointed by the president in consultation with the prime minister
    B. are appointed by the president on the recommendation of the speaker
    C. are taken from various groups and parties in Parliament in proportion to their respective strength
    D. both (b) and (c)

    7. The name of a candidate for the office of president of India may be proposed by
    A. any five citizens of India
    B. any five members of the Parliament
    C. any one member of the Electoral College
    D. any ten members of the Electoral College

    8. The Parliament can restrict or abrogate by law, fundamental rights with respect to
    A. the members of the armed forces
    B. the forces charged with the maintenance of public order
    C. the persons employed in any bureau or other organization established by the state for purpose of intelligence
    D. All of the above

    9. Preamble enshrines the ideals of liberty, equality and fraternity – ideals inspired by the

    A. Russian Revolution
    B. Irish Revolution
    C. French Revolution
    D. US Constitution

    10. The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is
    A. one-fourth of the total membership
    B. one-tenth of the total membership of the Houses
    C. 50 percent strength of the Lok Sabha
    D. at least 100 members

    ANSWERS:
    1. D
    2. B
    3. A
    4. A
    5. B
    6. C
    7. D
    8. D
    9. C
    10. B

Indian Polity Quiz-2

 In India, the President is elected by –

(a) Direct Election

(b) Single Transferable Vote

(c) Proportional Vote system

(d) Open Ballot System

  1. The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the

(a) Article 160

(b) Article 162

(c) Article 165

(d) Article 310

  1. How many times the President of India can seek re- election to his post?

(a) once

(b) 2 times

(c) 3 times

(d) any number of times

  1. The first President of Independent India hails from

(a) U.P.

(b) Andhra Pradesh

(c) Bihar

(d) Tamil Nadu

  1. Who can initiate impeachment of the President?

(a) 1/4th members of either House of the President?

(b) Half other members of either House of the Parliament

(c)Half of the state Legislatures

(d) 1/3rd members of any State Legislature

  1. Where is Raisina Hill?

(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated

(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as Shankaracharya Hill

(c) The place where the Dogra rulers of Jammu and Kashmir built their fort in Jammu

(d) The Rock Feature at Kanyakumari where Swami Vivekanand’s statue was erected

  1. Who was the first Deputy Prime Minister of India?

(a) L.K. Advani

(b) Moraraji Desai

(c) Charan Singh

(d) Sardar Balabhbahi Patel

  1. Generally the Prime Minister is

(a) A member of Rajya Sabha

(b) An experienced administrator

(c) Not a member of Parliament

(d) A member of Lok Sabha

  1. Who was the Defence Minister of India during the Indo- China war of 1962?

(a) R.N. Thapar

(b) Jagjivan Ram

(c) V.K. Krishna Menon

(d) Govind Ballabh Pant

  1. Who is known as the first Law Officer of India?

(a) Chief Justice of India

(b) Law Minister of India

(c) Attorney General of India

(d) Solicitor General of India

ANSWERS :

 

1 B
2 A
3 D
4 C
5 A
6 A
7 D
8 D
9 C
10 C

Polity Quiz-3

  1. The allocation of seats in the present Lok Sabha is based on which one of the following Census?

(1) 1971                           (2) 1981

(3) 1991                           (4) 2001

  1. Consider the following statements –

(a) The total elective membership of the Lok Sabha is distributed among the States on the basis of the population and area of the State.

(b) The 84th Amendment Act of the Constitution of India lifted the freeze on the delimitation of constituencies imposed by the 42ndAmendment

Which of the statements given above is / are correct?

(1) a only                         (2) b only

(3) Both a and b               (4) neither a nor b

  1. Who holds the power to appoint the nominees for Anglo- Indian Community in the Lok Sabha?

(1) Minorities Commission

(2) President of India

(3) Prime Minister

(4) Vice – president

  1. What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the Lok Sabha?

(1) 18 years                     (2) 21 years

(3) 25 years                     (4) None of these

  1. Who is NOT entitled to take part in the activities of Lok Sabha?

(1) The Comptroller and auditor General of India

(2) The Attorney General of India

(3) the Solicitor General

(4) the Secretary to President of India

  1. The statewise allocation of seats in Lok Sabha is based on the 1971 Census. Upto which year does the remain intact?

(1) 2011                           (2) 2021

(3) 2026                           (4) 2031

  1. The quorum of Lok sabha is –

(1) 1 / 5th of the total membership

(2) 1 / 6th of the total membership

(3) 1 / 8th of the total membership

(4) 1 /10th of the total membership

  1. The 84thAmendment Act has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 Census. They shall remain unaltered till the first Census to be taken after the year –

(1) 2010                           (2) 2015

(3) 2021                           (4) 2026

  1. Which one of the following States has the highest number of reserve seats for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha?

(1) Bihar                           (2) Uttar Pradesh

(3) Madhya Pradesh       (4) Gujarat

  1. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of –

(1) One year                    (2) One month

(3) Fourteen days            (4) Seven days

ANSWERS:

1 1
2 3
3 2
4 3
5 4
6 3
7 4
8 4
9 3
10 3

Indian Polity Quiz -4

  1. In which among the following periods, the Prime Minister of India should become a member of Parliament, if he/ she is not at the time of swearing in?

(1) 6 months

(2) 9 months

(3) 12 Months

(4) 3 months

  1. Till now, the Preamble of Constitution of India has been amended for how many times?

(1) Never

(2) Once

(3) Twice

(4) Thrice

  1. Which among the following schedules of Constitution of India talks about the allocation of seats in Rajya Sabha?

(1) Third Schedule

(2) Fourth Schedule

(3) Fifth Schedule

(4) Sixth Schedule

  1. In which year Rajya Sabha was established?

(1) 1950

(2) 1952

(3) 1953

(4) 1954

  1. How many members can be nominated by the president to the Rajya Sabha & Lok Sabha Respectively?

(1) 12 & 2

(2) 10 & 2

(3) 12 & 4

(4) 12 & 6

  1. Who decides whether a bill is a money Bill or not

(1) Speaker of Lok Sabha

(2) President

(3) Prime Minister

(4) None of these

  1. Who elects the Vice President-

(1) Same elected College which elects the President

(2) Members of Parliament

(3) Only Rajya Sabha

(4) Only Lok Sabha

  1. President May appoint the –

(1) P.M

(2) Governor

(3) High Court Judges

(4) All the above

  1. The first Law officer of Indian Govt.

(1) CJI

(2) Law minister

(3) Attorney General of India

(4) None of the above

  1. National Emergency remains in operation with the approval of the parliament, for

(1) A maximum Period of 3 years

(2) A maximum Period of 1 year

(3) A maximum period of Six months

(4) None of the above

ANSWERS:

1 1
2 2
3 2
4 2
5 1
6 1
7 2
8 4
9 3
10 3

Indian Polity Quiz -5

Q1. The members of the Rajya Sabha are elected by
A. the people
B. Lok Sabha
C. elected members of the legislative assembly
D. elected members of the legislative council

Q2. The members of the panchayat are
A. nominated by the district officer
B. the electorates of the respective territorial constituencies
C. nominated by local self-government minister of the state
D. nominated by the block development organization

Q3. The power to decide an election petition is vested in the
A. Parliament
B. Supreme Court
C. High courts
D. Election Commission

Q4. The oath of office is administered to the Governor by the
A. chief justice of India
B. president
C. chief justice of high court
D. speaker of legislative assembly

Q5. The members of Parliament can express themselves in the House in
A. English only
B. Hindi only
C. English or Hindi
D. English, Hindi or mother tongue

Q6. The members of the committees of Parliament are
A. nominated by the leaders of the various parties in the Parliament
B. nominated by the prime minister
C. appointed by the speaker or elected by the House from amongst persons who are not members of Parliament
D. appointed by the speaker or elected by the House from amongst its own members

Q7. The office of the president can fall vacant due to
A. resignation
B. death
C. removal
D. All of the above

Q8. The president can dismiss a member of the council of ministers
A. on his own
B. on the recommendation of the prime ministers
C. only under emergency conditions
D. with the consent of the speaker

Q9. The office of the prime minister of India
A. has a constitutional basis
B. has a statutory basis
C. has conventional basis
D. None of the above

Q10. The members of the parliamentary committee
A. are appointed by the president in consultation with the prime minister
B. are appointed by the president on the recommendation of the speaker
C. are taken from various groups and parties in Parliament in proportion to their respective strength
D. both (b) and (c)

ANSWERS:
1. C
2. B
3. C
4. C
5. D
6. D
7. D
8. B
9. A
10. C

Indian Polity Quiz- 6

 In India, the President is elected by –

(a) Direct Election
(b) Single Transferable Vote
(c) Proportional Vote system
(d) Open Ballot System

2. The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the
(a) Article 160
(b) Article 162
(c) Article 165
(d) Article 310

3. How many times the President of India can seek re- election to his post?
(a) once
(b) 2 times
(c) 3 times
(d) any number of times

4. The first President of Independent India hails from
(a) U.P.
(b) Andhra Pradesh
(c) Bihar
(d) Tamil Nadu

5. Who can initiate impeachment of the President?
(a) 1/4th members of either House of the President?
(b) Half other members of either House of the Parliament
(c)Half of the state Legislatures
(d) 1/3rd members of any State Legislature

6. Where is Raisina Hill?
(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated
(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as Shankaracharya Hill
(c) The place where the Dogra rulers of Jammu and Kashmir built their fort in Jammu
(d) The Rock Feature at Kanyakumari where Swami Vivekanand’s statue was erected

7. Who was the first Deputy Prime Minister of India?
(a) L.K. Advani
(b) Moraraji Desai
(c) Charan Singh
(d) Sardar Balabhbahi Patel

8. Generally the Prime Minister is
(a) A member of Rajya Sabha
(b) An experienced administrator
(c) Not a member of Parliament
(d) A member of Lok Sabha

9. Who was the Defence Minister of India during the Indo- China war of 1962?
(a) R.N. Thapar
(b) Jagjivan Ram
(c) V.K. Krishna Menon
(d) Govind Ballabh Pant

10. Who is known as the first Law Officer of India?
(a) Chief Justice of India
(b) Law Minister of India
(c) Attorney General of India
(d) Solicitor General of India

ANSWERS :
1.B
2.A
3.D
4.C
5.A
6.A
7.D
8.D
9.C
10.C

Indian Polity Quiz-7

1.The Constitution of India was adopted on – 26thNovember 1949

  1. The Constituent Assembly of India started functioning from :- 9thDecember , 1946
  1. The Constituent Assembly took time to frame the Constitution of India – 2 years 11 months 18 days
  1. The Concept of written constitution, first born was – USA
  1. The Constitution of India is – Partly rigid, partly flexible
  1. The word “Secularism” was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by – 42ndAmendment
  1. The Preamble to the constitution declares India as – A sovereign Socialist Secular Democratic Republic
  1. The item “Education” belongs to the – Concurrent List
  1. How many languages have recongnised by the Constitution? – 22
  1. The number of Union Territories in India is – 7
  1. Part of the Indian Constitution deals with “Fundamental Rights- Part III
  1. Constitutional Amendment deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights – 44thAmendment
  1. Articles of Indian Constitution guarantees freedom to press – Article 19
  1. Sikkim was made an integral part of India under the – 36thAmendment
  1. The power to curve out a new State is vested in – The Parliament
  1. The Constitutional States has been given to Panchayats under –Article 243
  1. In year Fundamental Duties of citizens were introduced by 42ndAmendment – 1976
  1. The vacancy of the office of the President of India must be filled up within – 6 months
  1. The power of the President to issue ordinance is a relic of : –Government of India Act of 1935
  1. Rashtrapati Bhawan was designed by –  Edwin Lutyens
  1. A Presidential Ordinance can remain in force – For six months
  1. In Article of the Constitution of India can be the President of India be impeached – Article 61
  1. In India, the President is elected by – Single Transferable Vote
  1. The first woman to become the Prime Minister of a country – Sirimavo Bhandharnaike
  1. The Father of Indian economic reform – Manmohan Singh

Polity Quiz -8

  1. Who is competent to dissolve the Rajya Sabha?

(1) The Chairman, Rajya Sabha

(2) The President

(3) The joint- Session of Parliament

(4) None

  1. Rajya Sabha enjoys more power than the Lok Sabha in the case of

(1) Money bills

(2) None- money bills

(3) Setting up of new all India Services

(4) Amendment of the Constitution

  1. The tenure of the Rajya Sabha is

(1) 2 years                       (2) 5 years

(3) 6 years                       (4) Permanent

  1. What is the term of a member of the Rajya Sabha?

(1) 3 years                       (2) 4 years

(3) 5 years                       (4) 6 years

  1. The vice – President is the ex-officio Chairman of the

(1) Rajya Sabha

(2) Lok Sabha

(3) Planning Commission

(4) National Development Council

  1. The Rajya Sabha is dissolved after-

(1) Every five years

(2) Every six years

(3) On the advice of the Prime Minister

(4) None of these

  1. The upper house of Indian Parliament is known as-

(1) The Rajya Sabha

(2) The Lok Sabha

(3) The National Assembly

(4) The Indian Parliament

  1. Who is the Chairman of Rajya Sabha?

(1) The President

(2) The Vice- President

(3) The Prime Minister

(4) The Speaker

  1. Which is the House where the Chair person is not the member of that House?

(1) Rajya Sabha

(2) The Lok Sabha

(3) Legislative Council

(4) Legislative Assembly

  1. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?

(1) 2

(2) 10

(3) 12

(4) 15

ANSWERS:

 

1. 4
2. 3
3. 4
4. 4
5. 1
6. 4
7. 1
8. 2
9. 1
10. 3

 

Indian Polity Quiz-9

  1. Part III of the Constitution of India relates to –

(a) Fundamental Rights

(b) Directive Principles of state policy

(c) Fundamental duties

(d) Citizenship india

  1. Which of the following is given the power to implement the Fundamental

Right by the Constitution?

(a) All courts in India

(b) The Parliament
(c) the President

(d) The Supreme Court and High Courts

  1. Which provision of the Fundamental Rights is directly relates to the

exploitation of children?

(a) Article 17

(b) Article 19

(c) Article 23

(d) Article 24

  1. Right to education to all children between the age of 6 to 14 year is-

(a) Included in the Directive Principle of State Policy

        (b) A fundamental Right

(c) A Statutory Right

(d) None of the above

  1. Which one of the following writs examines the functioning of Subordinate

Courts?

(a) Quo Warranto

(b) Mandamus

(c) Certiorari

(d) Habeas Corpus

  1. Which Amendment to the Constitution inserted a new Article 21 A providing

Right to Education in the Constitution?

(a) 86th Amendment

(b) 87th Amendment

(c) 88th Amendment

(d) 89th Amendment

  1.       Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution?

(a) Supreme Court

(b) Parliament

(c) Constitution

(d) President

  1. The Word ‘Hindus’ in Article 25 of the Constitution of India does not

include?

(a) Buddhists

(b) Jains

(c) Sikhs

(d) Parsees

  1. The 44thAmendment in the Constitution of Indian removed the following

right from the category of Fundamental Right?

(a) Freedom of speech

(b) Constitutional remedies

(c) Property

(d) Freedom of religion

  1. In the Indian Constitution the Right Equality is granted by five Articles. They

Are ?

(a) Article 13 to Article 17

(b) Article 14 to Article 18

(c) Article 15 to Article 19

(d) Article 16 to Article 20

        Answers:-

  1. a
  2. d
  3. d
  4. b
  5. c
  6. a
  7. a
  8. d
  9. c
  10.   b

Polity Quiz-10

  1. Which of the following is incorrect about the Rajya Sabha ?
    The Rajya Sabha consists of 12 members nominated by the Prime Minister.
    B. One-third of its members retire every second year.
    C. The Rajya Sabha is not subject to dissolution.
    D. The Vice President is the ex-officio chairman of the Rajya Sabha.2. Judge of the High Court can be removed from office during his tenure by:
    A. The Governor if the State legislature passes a resolution to this effect by two-thirds majority
    B. The President on the basis of a resolution passed by the Parliament by two-thirds majority
    C. The Chief Justice of the Supreme court on the recommendation of the Parliament
    D. The Chief Justice of the High Court on the recommendation of the State Legislature

    3. Longest serving speaker of lok sabha
    A. Somnath Chatterjee
    B. PA Sangma
    C. Balram Jakhar
    D. KS Hegde

    4. A member of the Union Public Service Commission can be removed by the—
    A. President
    B. Prime Minister
    C. Chief Justice of Supreme Court
    D. Chairman of the UPSC

    5. Who was the first Deputy Prime Minister of India ?
    A. Morarji Desai
    B. Vallabhbhai Patel
    C. G. B. Pant
    D. Devi Lal

    6.  For which of the following bills, there is no constitutional provision for a joint sitting of both the houses of the Parliament to resolve a deadlock ?
    A. Ordinary bill
    B. Money bill
    C. Constitution Amendment Bill
    D. Both B and C

    7. The area of a Lok Sabha constituency for the purpose of general election is determined by the:
    A. Delimitation Commission
    B. Election Commission of India
    C. Census Commission
    D. President

    8. Under which constitution amendment, 10 fundamental duties of the citizens were included in the constitution ?
    A. 24th
    B. 38th
    C. 42nd
    D. 44th

    9. Who is the chairman of Kendriya Hindi Samiti ?
    A. President
    B. Vice President
    C. Prime Minister
    D. HRD

    10. The provision of providing identity cards to voters has been made in:
    A. The Constitution of India
    B. The Representation of the People Act 1958
    C. The Election Laws (Amendment) Act 1975
    D. The Criminal and Election Laws (Amendment) Act 1969

    Answers 

    1. A
    2. B
    3. C
    4. A
    5. B
    6. D
    7. A
    8. C
    9. C
    10. D

 

Indian Polity : Quiz-11

  1. Once a Budget has been presented in the Parliament, the government has to get all money bills related to the union budget passed within __?
    [A]30 Days
    [B]60 Days
    [C]75 Days
    [D]90 Days2. With reference to the Sindhi, Sanskrit and Kashmiri languages, which among the following statements is/ are correct? 
    1. All these languages have been included in the 8th Schedule of Constitution of India 
    2. All these languages are not the official languages of any state in India 
    3. All these languages are classical languages of India
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A]Only 1 & 2
    [B]Only 2 & 3
    [C]Only 1 & 3
    [D]1, 2 & 3

    3. Which of the following were the first two states in India which established Panchayati Raj in 1956? 
    [A]Rajasthan and Maharastra
    [B]Rajasthan and Andhra Pradesh
    [C]Rajasthan and Odisha
    [D]Rajasthan and Punjab

    4. Which among the following is / are parts of Nagar panchayat?
    1. Notified Area Committee 
    2. Town Area Committee 
    3. District Planning Committee 
    Choose the correct option from the codes given below: 
    [A]Only 1 & 2
    [B]Only 2 & 3
    [C]Only 1 & 3
    [D]1, 2 & 3

     5. Which among the following political party of India has an election symbol almost close to the election symbol of Republican Party of USA? 
    [A]Samajwadi party
    [B]Bahujan Samaj party
    [C]Janta Dal (United)
    [D]Telugudesam Party

    6. Via which among the following amendments of the Constitution, the territories of Goa, Daman & Diu were incorporated in the Indian Constitution? 
    [A]Constitution (10th) Amendment Act 1961
    [B]Constitution (12th) Amendment Act 1962
    [C]Constitution (14th) Amendment Act 1962
    [D]None of the above

    7. The Vice President of India is elected by the electoral collage consisting of the members of __: 
    1. Rajya Sabha 
    2. Lok Sabha 
    3. State Legislatures 
    Choose the correct option from the codes given below: 
    [A]Only 1
    [B]Only 1 & 2
    [C]Only 2 & 3
    [D]Only 1 & 4

    8. With respect to the President of India, which among the following statements is / are correct? 
    1. A person who has been president of India is eligible for immediate re-election 
    2. A person can not hold the office of president of India for more than two consecutive terms 
    Choose the correct option from the codes given below: 
    [A]Only 1
    [B]Only 2
    [C]Both 1 & 2
    [D]Neither 1 nor 2

    9. The power to vote money for public expenditure rests in India with ___: 
    1. Lok Sabha 
    2. Rajya Sabha 
    3. Legislative Assembly 
    4. Legislative Council
     Choose the correct option from the codes given below: 
    [A]Only 1 & 2
    [B]Only 1 & 3
    [C]Only 1, 2 & 3
    [D]1, 2, 3 & 4

    10. Consider the following statements: 
    1. Deputy Speaker and Speaker may resign by writing to each other 
    2. Attorney General and Solicitor General may resign by writing to each other Which among the above statements is / are correct? 
    [A]Only 1
    [B]Only 2
    [C]Both 1 & 2
    [D]Neither 1 nor 2

    11. The President of India can nominate ___members in Lok Sabha and __ members in Rajya Sabha.
    [A]12, 2
    [B]2, 12
    [C]2, 10
    [D]10, 2

    12. The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:
    [A]A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
    [B]A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
    [C]A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair
    [D]A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

    13. Jurisdiction of which among the following high courts covers the Union Territory of Lakshadweep? 
    [A]Tamil Nadu High Court
    [B]Kerala High Court
    [C]Kolkata High Court
    [D]Bombay High Court

    14. The number of judges can be altered in the Supreme Court by __: 
    [A]Presidential Order
    [B]Parliament by Law
    [C]Supreme Court by Notification
    [D]Central Government by notification

    15. How long a person should have practiced in a High Court to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India?
    [A]10 Years
    [B]15 Years
    [C]12 Years
    [D]5 Years

 

Answers  
1. C
2. A
3. B
4. A
5. B
6.B
7. B
8. A
9. B
10. A
11. B
12. C
13. B
14. B
15. A

Indian Polity Quiz-12

1) Who among the following can participate in the proceedings of both the houses of parliament?

1) Vice-President

2) Solicitor General

3) Chief Justice

4) Attorney General

2) What can be the maximum interval between two sessions of parliament?

1) 3 months

2) 4 months

3) 6 months

4) 9 months

3) How are legislative excesses of parliament and state assemblies checked?

1) Intervention from President/Governor

2) No-Confidence motions

3) Judicial review

4) General elections

4) Which of the following non-member of Parliament has the right to address it?

1) Attorney General of India

2) Solicitor General of India

3) Chief Justice of India

4) Chief Election Commissioner

5) In order to be recognized as an official Opposition Group in the parliament, how many seats should it have?

1) 1/3rd of the total strength

2) ¼ of the total strength

3) 1/6th of the total strength

4) 1/10th of the total strength

6) Which functionary can be invited to give his opinion in the parliament?

1) Attorney General of India

2) Chief Justice of India

3) Chief Election commission of India

4) Comptroller and auditor General of India

7) Age of a candidate to contest parliamentary election should not be lesser than:

1) 18 years

2) 21 years

3) 25 years

4) 26 years

8) The most important feature of the Indian Parliament is that:

1) It is the union legislature in India

2) It also comprises of the President

3) It is bicameral in nature

4) The upper house of the parliament is never dissolved

9) Japan’s Parliament is known as –

1) Diet

2) Dail

3) Yuan

4) Shora

10) Who said, Parliamentary system provides a daily as well as a periodic assessment of the Government?

1) B.R. Ambedkar

2) B.N. Rau

3) Jawahar Lal Nehru

4) Rajendra Prasad


Answers:

1. 4
2. 3
3. 3
4. 1
5. 4
6. 1
7. 3
8. 2
9. 1
10. 1

Polity Quiz Part – 13

  1. Who was the first woman to become the Prime Minister of a country?

(1) Golda Meir                   (2) Margaret Thatcher

(3) Indira Gandhi               (4) Sirimavo Bhandharnaike

  1. In India, the Prime Minister remains in office so long as he enjoys the –

(1) Support of armed forces

(2) Confidence of Rajya Sabha

(3)  Confidence of Lok Sabha

(4) Support of the people

  1. What is the tenure of the Prime Minister of India?

(1) conterminuous with the tenure of the Lok Sabha

(2) Conterminous with the tenure of the President

(3) As long as he enjoys the support of a majority in the Lok Sabha

(4) Five Years

  1. Who among the following is the Chairman of the National Integration Council?

(1) The President              (2) The Vice – President

(3) The Prime Minister      (4) the Chief Justice of India

  1. Who of the following became  Prime Minister of India without becoming a Union Cabinet Minister?

(1) Chaudhary Charan singh

(2) H.D. Deve Gowda

(2) Morarji Desai

(4) I.K. Gujral

  1. ‘Shakti – Sthal’ is related to whom?

(1) Smt. Indira Ghandhi    (2) Rajiv Gandhi

(3) Mahatma Gandhi        (4) Pt Jawahar Lal Nehru

  1. Which one of the following Prime Minister never faced the Parliament during the tenure?

(1) Chaudhary Charan Singh

(2) V.P Singh

(3) Chandra Sekhar

(4) Atal Behari Vajpayee

  1. The office of the Deputy Prime Minister –

(1) was created under the original Constitution

(2) is an extra – constitutional growth

(3) was created by 44th Amendment

(4) was created by 85th Amendment

  1. Who excercises the actual executive power under the Parliamentary form of Government?

(1) Parliament                   (2) Prime Minister

(3) President                     (4) Bureaucracy

  1. Who was the first Deputy Prime Minister of India?

(1) Sardar Ballabhbhai Patel

(2) Moraraji Desai

(3) L.K. Advani

(4) Charan Singh

  1. The Council of Ministers does NOT include –

(1) Cabinet Ministers

(2) Cabinet Secretary

(3) Ministers of State

(4) Ministers without Portfolio

  1. Who was the first Foreign Minister of free India?

(1) Gulzari Lal Nanda        (2) Jawahar Lal Nehru

(3) Lal Bahadur Shastri     (4) John Mathai

  1. The Council of Ministers of Indian Union is collectively responsible to the –

(1) Lok Sabha                   (2) President

(3) Rajya Sabha                (4) Prime Minister

  1. Who was the Defence Minister of India during the Indo China War of 1962?

(1) R.N. Thapar                 (2) V.K. Krishna Menon

(3 Govind Ballabh Pant     (4) Jagjivan Ram

  1. The first Law Minister of Independent India was –

(1) M.C.  Sitalwar              (2) B.R. Ambedkar

(3) Kailashnath Katju         (4) Rafi Ahmad Kidwai

ANSWERS

 

1 4 11 2
2 3 12 2
3 3 13 1
4 3 14 2
5 2 15 2
6 1
7 1
8 2
9 2
10 1

 

Indian Polity Quiz-14

1) Constitution is generally defined as:

  1. a) Law of the land.
  2. b) Fundamental law of the land.
  3. c) Administrative law of the land.
  4. d) Constitutional law of the land.

2) Which of the following has been considered supreme as a source of power?

  1. a) Supreme Court of India.
  2. b) Parliament of India.
  3. c) President of India.
  4. d) Constitution of India.

3) What is the chief source of political power in India?

  1. a) The people.
  2. b) The Constitution.
  3. c) The Parliament.
  4. d) The Parliament and State Legislatures.

4) Who is the source of legal authority or sovereignty in India?

  1. a) People of India.
  2. b) Constitution of India.
  3. c) Parliament of India.
  4. d) President of India.

5) Ultimate sovereignty lies in:

  1. a) Parliament.
  2. b) President.
  3. c) Supreme Court.
  4. d) People.

6) On which date Constitution of India was adopted and enacted by the Constituent Assembly?

  1. a) August 15, 1947.
  2. b) January 26, 1950.
  3. c) November 26, 1949.
  4. d) January 30, 1948.

7) Indian Constitution came into force on:

  1. a) 26 Jan 1949.
  2. b) 26 Jan 1950.
  3. c) 15 Nov 1950.
  4. d) 15 Aug 1947.

8) The members of the Constituent Assembly were

  1. a) directly elected by the people.
  2. b) nominated by the Indian National Congress.
  3. c) nominated by the rulers of the Indian States.
  4. d) elected by the Provincial Assemblies.

9) Provincial Constitution Committee of the Constituent Assembly had been chaired by:

  1. a) Jawahar Lal Nehru.
  2. b) Sardar Patel.
  3. c) Bishwanath Das.
  4. d) None of these.

10) Who of the following was the Permanent Chairman of the Constituent Assembly?

  1. a) Dr. B.R. Ambedkar
  2. b) Dr. Rajendra Prasad.
  3. c) Pandit Jawaharlal Nehru.
  4. d) Sardal Patel

11) The Indian Constitution is

  1. an unwritten Constitution
  2. a written Constitution.

III. largely based on the Government of India Act, 1935.

  1. a gift of British Parliament.

Of these statements:

  1. a) II and IV are correct.
  2. b) II and III are correct.
  3. c) I and IV are correct.
  4. d) I and III are correct.

12) Among the following provisions, which one come into force soon after adoption of the Constitution on 26th November, 1949?

  1. a) Provisions relating to citizenship.
  2. b) Elections.
  3. c) Provisional Parliament
  4. d) All of the above

13) The salient features of the Indian Constitution provide for

  1. single citizenship for the whole of India.
  2. strictly federal form of Government.

III. unique blend of rigidity and flexibility.

Of the above statements:

  1. a) I, II and III are correct.
  2. b) I and II are correct.
  3. c) II and III are correct.
  4. d) I and III are correct.

14) Which one of the following is not a salient   feature of the Constitutions of India?

  1. a) Written Constitution and supremacy of the Constitution
  2. b) Quasi-federal structure.
  3. c) Committed judiciary.
  4. d) Distribution of powers.

15) The Constitution of India is:

  1. a) Partly rigid and partly flexible.
  2. b) Rigid
  3. c) Flexible.
  4. d) Very rigid.

 

ANSWERS
1 B 11 B
2 D 12 D
3 A 13 D
4 B 14 C
5 D 15 A
6 C
7 B
8 D
9 B
10 B

 

Indian Polity Quiz-15

  1. The President of India can be removed from his office by the

1) Parliament

2) Chief Justice of India

3) Prime Minister

4) Lok Sabha

2) If the President returns a Bill sent to him for his assent and the Parliament once again passes the Bill in its original form, then the President

1) Can seek the opinion of the Supreme Court on the bill

2) Gives assent to the bill

3) Can once again return the bill for further reconsideration

4) Can ask for a referendum on the bill

3) If a Minister loses a no- confidence motion, then

1) Lok Sabha is dissolved

2) Only Prime Minister and that Minister resigns.

3) The whole Council of Ministers resigns

4) The Minister resigns

4) The only instance when the President of India exercised his power of veto related to the

1) Indian Post Office (Amendment Bill)

2) Dowry Prohibition Bill

3) Hindu Code Bill

4) PEPSU Appropriation Bill

5) The control of the preparation of electoral rolls for parliament and legislature vests with the

1) President

2) Election Commission

3) Cabinet

4) Prime Minister

6) What is contained in the tenth schedule of the constitution?

1) Languages recognised by constitution

2) Forms of oath or affirmation

3) Laws that cannot be challenged in any court of law

4) Provision regarding disqualification on grounds of defection

7) The Election commission holds election for

1) The Parliament, State Legislature and the posts of the president and the Vice-President

2) The parliament, State legislative Assemblies and the State Council

3) The Parliament

4) The parliament and the State Legislative Assemblies

8) For Election to the Lok Sabha, a nomination paper can be field by

1) Any citizen of India

2) Any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a Constituency

3) Anyone residing in India

4) A resident of the Constituency from which the election to be contested

9) In India, political parties are given recognition by

1) Election Commission

2) Speaker of Lok Sabha

3) President

4) Law Commission

10) The Vice President is elected by an Electoral College consisting of members of

1) Both Houses of Parliament and state legislative

2) Both Houses of Parliament

3) Lok Sabha

4) Rajya Sabha

11) The election Commission does not conduct the elections to the

1) Lok Sabha

2) President’s election

3) Rajya Sabha

4) Local Bodies

12) The maximum age prescribed for election as president is

1) No such Limit

2) 62 years

3) 58 years

4) 60 years

13) The power to decide an election petition is vested in the

1) High Court

2) Election Commission

3) Parliament

4) Supreme Court

14) To elect the President of India, which one of the following election procedures is used?

1) System of proportional representation by means of the single transferable vote

2) Secondary voting system

3) Proportional representation through list system

4) Collective Voting system

15) In which year were the first general election held in India?

1) 1950-51

2) 1948-49

3) 1951-52

4) 1947-48

16) Election to the house of the people and the Legislative Assemblies of States in India are conducted on the basis of

1) Single Transferable vote

2) Propotional Representation

3) Limited sufferage

4) Adult Franchise

17) Who appoints the Chief Election Commissioner of India?

1) Chief Justice of India

2) President

3) Prime Minister

4) Parliament

18) Which among the following is not a part of the electoral reforms?

1) Installation of electronic voting machines

2) Appoinment of election Commissioner

3) Registration of Political parties

4) Disqualifying the offenders

19) Recognition to a political party is accorded by

1) The Election Commission

2) A Committee of Whips

3) The ministry of parliament Affours

4) The speaker of the Lok Sabha in the case of national Parties and the Speaker of Legislative assemblies in the case of regional parties

20) The Chief Minister of a state in India is not eligible to vote in the Presidential election if

1) He is a member of the Upper House of the State Legislature

2) He is a caretaker Chief Minister

3) He himself is a candidate

4) He is an political member

 

ANSWERS
1 1 11 4
2 2 12 1
3 3 13 2
4 1 14 1
5 2 15 3
6 4 16 4
7 1 17 2
8 2 18 1
9 1 19 1
10 2 20 1

 

Indian Polity Quiz-16

  1. Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India?
  2. a) It lists the distribution of powers between the Union and the States.
  3. b) It contains the languages listed in the Constitution.
  4. c) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas.
  5. d) It allocates seats in the Council of States.

2) The Eighth Schedule of Indian Constitution contains the:

  1. a) Fundamental Rights.
  2. b) Directive Principles.
  3. c) A list of languages recognized by the Constitution.
  4. d) Number of States and Union Territories.

3) Which one of the following Schedules of the Constitution of India contains provisions regarding Anti-Defection Act?

  1. a) Second Schedule.
  2. b) Fifth Schedule.
  3. c) Eighth Schedule.
  4. d) Tenth Schedule.

4) When Constitution was framed, the number of Schedules were:

  1. a) Eight.
  2. b) Ten.
  3. c) Twelve.
  4. d) Eleven.

5) Match List I and List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

  1. a) I-B, II-D, III-E, IV-A.
  2. b) I-E, II-A, III-D, IV-C.
  3. c) I-B, II-A, III-D, IV-C.
  4. d) I-A, II-B, III-D, IV-C.

6) The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of:

  1. a) USA.
  2. b) Canada.
  3. c) USSR.
  4. d) UK.

7) The framers of the Constitution borrowed the idea of judicial review from the Constitution of:

  1. a) France.
  2. b) USA.
  3. c) United Kingdom.
  4. d) None of the above.

8) Which one of the following feature was not borrowed by the Indian Constitution from the British Constitution?

  1. a) Parliamentary system of Government.
  2. b) Rule of Law.
  3. c) Election provisions.
  4. d) None of the above.

9) Which part of the Constitution of India talks about the Municipalities?

  1. a) Part IX.
  2. b) Part IX (A).
  3. c) Part X.
  4. d) Part X (A).

10) It is often said that the key to the minds of the makers of our Constitution lies in the:

  1. a) Preamble.
  2. b) Fundamental Rights.
  3. c) Fundamental Duties.
  4. d) Directive Principles of State Policy.

11) The aims and objectives of the Constitution have been enshrined in

  1. a) the Preamble.
  2. b) the Chapter of Fundamental Rights.
  3. c) the Chapter on Directive Principles of State Policy.
  4. d) all of the above.

12) Preamble to the Constitution of India

  1. a) is not a part of the Constitution.
  2. b) indicates the objectives to be achieved.
  3. c) indicates the source from which the Constitution derives its authority.
  4. d) is a source of authority of the Constitution of India.

13) The Preamble to the Indian Constitution is

  1. a) not a part of the Constitution.
  2. b) a part of the Constitution; but it neither confers any powers not impose any duties not can it be of any use in interpreting other provisions of the Constitution.
  3. c) a part of the Constitution and can be of use in interpreting other provisions of the Constitution in cases of ambiguity.
  4. d) a part of the Constitution and it confers powers and imposes duties as any other provision of the Constitution.

14) The source of “we the people” in the Preamble is:

  1. a) United States.
  2. b) United Kingdom.
  3. c) United Nations.
  4. d) None.

15) The following are enshrined in the Preamble to the Constitution of India:

  1. Equality of status and opportunity.
  2. Liberty of thought, expression, belief, faith and worship.
  3. Justice-social, economic and political.
  4. Fraternity assuring the dignity of the individual.
  5. Unity and integrity of the Nation

Which one of the following is the correct order in which they appear in the preamble?

  1. a) 5 – 1 – 2 – 4 – 3
  2. b) 3 – 2 – 1 – 4 – 5
  3. c) 3 – 1 – 2 – 5 – 4
  4. d) 1 – 2 – 4 – 3 – 5
ANSWERS
1 D
2 C
3 D
4 A
5 C
6 B
7 B
8 C
9 B
10 A
11 A
12 C
13 C
14 C
15 B

 

Indian Polity Quiz-17

Q.1) In the year 2006, which programme was launched for the welfare of minorities?

  1. Prime Minister’s New 10-Point
  2. Prime Minister’s New 20-Point
  3. Prime Minister’s New 15-Point
  4. Prime Minister’s New 35-Point

Q.2) Which one of the following does not deal with atrocities on women?1. Maneka Gandhi v. Union of India (1978)2. Chairman Railway Board v. Chandrima Das (2000)3. Visakha v. State of Rajasthan (1997)

  1. Only 1
  2. 1 and 2
  3. 2 and 3
  4. 1, 2, 3, 4

Q.3) What is the National Human Rights Commission?

  1. Statutory body
  2. Extra-constitutional body
  3. Constitutional body
  4. None of the above

Q.4) What is the maximum strength of Lok Sabha?

  1. 220
  2. 550
  3. 350
  4. 560

Q.5) What is the National Commission on Scheduled Castes?

  1. Constitutional body
  2. Extra-constitutional body
  3. Body created by the decision of the Cabinet
  4. None of the above

Q.6) Among the following, ___________is not listed among the minorities in India.

  1. Jains
  2. Christians
  3. Buddhists
  4. None of the above

Q.7) Where was the first Municipal Corporation set up in India?

  1. Lucknow
  2. Madras
  3. Kanpur
  4. Orissa

Q.8) _____________ is the head who watch over the welfare of the Persons with Disabilities.

  1. Director
  2. Commissioner
  3. Chief Commissioner
  4. None of the above

Q.9) Among the following, which is not the function of the National Commission for Scheduled Castes?1. to investigate into all matters relating to their safeguards as provided in Constitution2. to help increase their representation in legislative bodies

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Q.10) _____________ overviews the welfare of the SC and ST.1. Judicial Committee2. Parliamentary CommitteeCode:

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2Answers:
    1. [C]
    2. [A]
    3. [A]
    4. [B]
    5. [A]
    6. [A]
    7. [B]
    8. [C]
    9. [B]
    10.[B]

 

Indian Polity-18

  1. How does the Constitution of India describe India as?

(1) A federation of States and Union Territories

(2) A Union of States

(3) Bharatvarsh

(4) A federated nation

  1. Which Commission made the recommendations which formed the basis for the Punjab Reorganisations Act which created the states Punjab and Haryana?

(1) Dhar Commission

(2) Dass Commission

(3) Shah Commission

(4) Mahajan Commission

  1. Article 1 of the Constitution of India declares  India as

(1) Federal States

(2) Quasi Federal State

(3) Unitary state

(4) Union of States

  1. The number of Union Territories in India is –

(1) 5

(2) 6

(3) 7

(4) 9

  1. Which one of the following schedules of the Indian Constitution lists the names of States and specifies theirterritories?

(1) First

(2) Second

(3) Third

(4) Fourth

  1. Following States is a member of the ‘Seven Sister’?

(1) West Bengal

(2) Tripura

(3) Orissa

(4) Bihar

  1. Sikkim was made an integral part of India under the –

(1) 36th Amendment

(2) 39th Amendment

(3) 40th Amendment

(4) 42nd Amendment

  1. Consider the following statements:

The creation of a new State in India from an existing State involve the consent of the –

(a) Supreme Court

(b) Legislature of the State Concerned

(c) President

(d) Parliament

      Which of the statements are correct?

(1) a , b and c

(2) b , c and d

(3) a and d

(4) a ,b , c and d

  1. Part IV of Constitution of India deals with:

(1) Fundamental Rights

(2) Citizenship

(3) Directive Principles of State Policy

(4) Union executive

 Power, authority and responsibilities of municipalities a relisted in which one of the following schedules of the Constitution of India?

(1) Ninth

(2) Tenth

(3) Eleventh

(4) Twelfth

ANSWERS :-

  1. (2)
  2. (3)
  3. (4)
  4. (3)
  5. (1)
  6. (2)
  7. (1)
  8. (2)
  9. (3)
  10. (4)

 

POLITY Quiz-19

1.The allocation of seats in the present Lok Sabha is based on which one of the following Census?

(1) 1971

(2) 1981

(3) 1991

(4) 2001

2.Consider the following statements –

(a) The total elective membership of the Lok Sabha is distributed among the States on the basis of the population and area of the State.

(b) The 84th Amendment Act of the Constitution of India lifted the freeze on the delimitation of constituencies imposed by the 42nd Amendment

Which of the statements given above is / are correct?

(1) a only

(2) b only

(3) Both a and b

(4) neither a nor b

3.Who holds the power to appoint the nominees for Anglo- Indian Community in the Lok Sabha?

(1) Minorities Commission

(2) President of India

(3) Prime Minister

(4) Vice – president

4.What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the Lok Sabha?

(1) 18 years

(2) 21 years

(3) 25 years

(4) None of these

5.Who is NOT entitled to take part in the activities of Lok Sabha?

(1) The Comptroller and auditor General of India

(2) The Attorney General of India

(3) the Solicitor General

(4) the Secretary to President of India

6.The statewise allocation of seats in Lok Sabha is based on the 1971 Census. Upto which year does the remain intact?

(1) 2011

(2) 2021

(3) 2026

(4) 2031

7.The quorum of Lok sabha is –

(1) 1 / 5th of the total membership

(2) 1 / 6th of the total membership

(3) 1 / 8th of the total membership

(4) 1 /10th of the total membership

8.The 84th Amendment Act has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 Census. They shall remain unaltered till the first Census to be taken after the year –

(1) 2010

(2) 2015

(3) 2021

(4) 2026

9.Which one of the following States has the highest number of reserve seats for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha?

(1) Bihar

(2) Uttar Pradesh

(3) Madhya Pradesh

(4) Gujarat

10.Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of –

(1) One year

(2) One month

(3) Fourteen days

(4) Seven days

11.How many languages have recognized by the Constitution –

(1) 15

(2) 18

(3) 22

(4) 24

12.As we all know child, labour is totally banned in India (Article 24). As per the ‘Child’ means a person who has not completed –

(1) 14 years of his / her age

(2) 16 years of his / her age

(3) 18 years of his / her age

(4) 20 years of his / her age

(5) 21 years of his / her age

13.Which one of the following Articles of the Constitution of India has provision for the President to proclaim emergency?

(1) Article 352

(2) Article 355

(3) Article 356

(4) Article 360

14.The power to curve out a new State is vested in –

(1) The Parliament

(2) The President

(3) The Council of Ministers

(4) State’s Reorganisation Commission

15.Andhra Pradesh was created as a linguistic state in-

(1) 1950

(2) 1953

(3) 1956

(4) 1961

16.By which one of the following Constitutional Amendments Delhi has become National Capital Region (NCR)?

(1) 61st Amendment

(2) 69th Amendment

(3) 71st Amendment

(4) 79th Amendment

17.The following States were created after 1960. Arrange them n ascending chronological order of their formation and choose your answer from the given codes:

(a) Haryana

(b) Sikkim

(c) Nagaland

(d) Meghalaya

Codes:

(1) a, b , c ,d

(2) b, c ,d , 1

(3) c , a , d , b

(4) b, d , a , c

18.Uttarakhand’ State come into existence on –

(1) Novemeber 1, 2000

(2) November 9, 2000

(3) November 10, 2001

(4) January 1, 2008

19.Which of the following is NOT a Union Territory?

(1) Goa

(2) Lakshadweep

(3) Dadar and Nagar Haveli

(4) Chandigarh

20.In which year was the State of Jharkhand formed?

(1) 1998

(2) 1999

(3) 2000

(4) 2001

Answer:-

1. 1 11 3
2. 3 12 1
3. 2 13 1
4. 3 14 1
5. 4 15 2
6. 3 16 2
7. 4 17 3
8. 4 18 2
9. 3 19 1
10. 3 20 3

 

Indian Polity-20

  1. The name of a candidate for the office of president of India may be proposed by
  2. any five citizens of India
  3. any five members of the Parliament
  4.  any one member of the Electoral College
  5.  any ten members of the Electoral College
  1. The Parliament can restrict or abrogate by law, fundamental rights with respect to
  2. the members of the armed forces
  3. the forces charged with the maintenance of public order
  4.  the persons employed in any bureau or other organization
    established by the state for purpose of intelligence
  5. All of the above
  1. Preamble enshrines the ideals of liberty, equality and fraternity – ideals inspired by the
  2. Russian Revolution
  3. Irish Revolution
  4.  French Revolution
  5.  US Constitution
  1. The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is
  2. one-fourth of the total membership
  3. one-tenth of the total membership of the Houses
  4.  50 percent strength of the Lok Sabha
  5.  at least 100 members
  1. The Parliament enjoys legislative power over subjects in
  2. the union list only
  3. the concurrent list only
  4.  both union and concurrent list
  5.  all the three lists, viz. union list, state list and the concurrent list
  1. The power to prorogue the Lok Sabha rests with
  2. the speaker
  3. the president
  4.  the prime minister
  5.  the minister for parliamentary affairs
  1. The phrase ‘bicameral legislature’ means
  2. a single assembly
  3. an elected legislature
  4.  a legislature consisting of a lower and an upper chamber
  5.  parliamentary system of government
  1. The position of the president which was undermined by the 42nd amendment was sub-sequently somewhat retrieved by the
  2. 44th amendment
  3. 45th amendment
  4.  26th amendment
  5.  None of the above
  1. The oath of office is administered to the members of state council of ministers by
  2. the governor
  3. the chief minister
  4.  chief justice of the state high court
  5.  speaker of legislative assembly
  1. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its
  2. advisory jurisdiction
  3. appellate jurisdiction
  4.  original jurisdiction
  5.  constitutional jurisdiction

Answers:-

  1. D
  2. D
  3. C
  4. B
  5. C
  6. B
  7. C
  8. A
  9. A
  10. C

 Quiz On Polity-21

 1.The oath of office is administered to the Governor by the

  1. chief justice of India
  2. president
  3. chief justice of high court
  4. speaker of legislative assembly
  5. The members of Parliament can express themselves in the House in
  6. English only
  7. Hindi only
  8. English or Hindi
  9. English, Hindi or mother tongue

 

  1. The nature of the anti-Imperialist struggle was
  2. always peaceful and constitutional
  3. initially constitutional and by large non-violent
  4. based on continuous armed resistance
  5. largely supported by foreign powers
  1. The position of the prime minister of India is superior to that of his counter-part in Britain because
  2. India is the biggest democracy
  3. India has adopted the federal system
  4. India has a written constitution
  5. his office enjoys constitutional basis
  1. The members of the committees of Parliament are
  2. nominated by the leaders of the various parties in the Parliament
  3. nominated by the prime minister
  4. appointed by the speaker or elected by the House from amongst persons who are not members of Parliament
  5. appointed by the speaker or elected by the House from amongst its own members
  1. The parliament can legislate on the subject in the state list
  2. if the President issues an order authorizing it to do so
  3. if the Supreme Court of India gives authority to the Parliament of India in this regard
  4. if the Rajya Sabha passes a resolution by two-third of its to legislate on a state matter in the   national interest
  5. None of the above
  1. The national flag was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July 1947 and was presented to the nation at the midnight session of the Assembly on 14th August 1947 on behalf of
  2. the minorities of India
  3. the National Integration Council
  4. the women of India
  5. the people of India
  1. The president convenes and prorogues all sessions of Parliament in consultation with
  2. the speaker
  3. the prime minister
  4. the prime minister and the leader of the Opposition in Lok Sabha
  5. None of the above
  1. The preamble to our constitution provided that India is
  2.  a sovereign, socialist and democratic republic
  3.  a sovereign, socialist, secular and democratic republic
  4. a sovereign republic with a socialist pattern of society
  5. a socialist, secular and democratic republic
  1. The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is
  2.  21 years
  3.  25 years
  4. 30 years
  5. 35 years

 Answers:-

  1. (C)
  2. (D)
  3. (B)
  4. (D)
  5. (D)
  6. (C)
  7. (C)
  8. (B)
  9. (B)
  10. (C)

 Quiz On Polity-22

  1. Who is commonly known as the Father of the Indian Constitution?
    A. Dr B R Ambedkar
    B. Mahatma Gandhi
    C. Vallabhbhai Patel
    D. Jawaharlal Nehru
  1. The Cabinet Mission, Plan for India envisaged a
    A. Federation
    B. Confederation
    C. Unitary form of Government
    D. Union of states
  1. Who among the following proposed the creation of a Preamble before the Drafting Committee?
    A. B N Rao
    B. Jawaharlal Nehru
    C. Sardar Patel
    D. B R Ambedkar 
  1. In which of the following cases, the Supreme Court gave a ruling that the Preamble was a part of the Constitution?
    A. Golaknath Case
    B. Kesavananda Bharti Case
    C. Berubari Case
    D. Sajjan Singh Case
  1. Which one of the following is not a characteristic of Indian administration?
    A. Uniformity
    B. Decentralization
    C. Dyarchy
    D. Independent Judiciary
  1. Which one of these is the primary source of Indian Constitution?
    A. British Constitution
    B. Irish Constitution
    C. Government of India Act, 1935
    D. German Constitution
  1. Which one of these features is common to both the Indian Federation and the American Federation?
    A. Single Citizenship
    B. Dual Judiciary
    C. Three Lists in the Constitution
    D. A Federal Supreme Court to interpret the constitution
  1. The Constitution of India has borrowed, Fundamental Duties, from which of these Countries’ Constitution?
    A. USA
    B. Erstwhile USSR
    C. Canada
    D. UK
  1. Who said Preamble is the keynote to the Constitution?
    A. Ernest Barker
    B. K M Munshi
    C.B R Ambedkar
    D. D D Basu
  1. The Preamble was proposed before the Drafting Committee by
    A. B N Rao
    B. B R Ambedkar
    C. Jawaharlal Nehru
    D. Sardar Patel

Answers:-

  1. A
  2. D
  3. B
  4. B
  5. C
  6. C
  7. D
  8. B
  9. A
  10. C

 

 Polity Quiz-23

 1.The first two states which established Panchayati Raj Institution in India in 1956 :

(a)Rajasthan and Andhra Pradesh

(b)Odisha and Andhra Pradesh

(c)Andhra Pradesh and Punjab

(d)Rajasthan and Chhatishgarh

  1. Which article of the Constitution enables the President of India to promulgate an ordinance if neither House of Parliament is in session

(a)Article 124

(b)Article 121

(c)Article 123

(d)Article 122

  1. The Ninth Schedule to the Indian Constitution was added by

(a)First Amendment

(b)Eighth Amendment

(c)Ninth Amendment

(d)Forty Second Amendment

  1. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately, by special majority

(a)Ordinary Bill

(b)Money Bill

(c)Finance Bill

(d)Constitution Amendment Bill

  1. In the Indian Constitution, the Right to Equality is granted by five Articles. They are

(a)Article 16 to Article 20

(b)Article 15 to Article 19

(c)Article 14 to Article 18

(d)Article 13 to Article 17

  1. Five Year Plan in India is finally approved by

(a)Union Cabinet

(b)President on the advice of Prime Minister

(c)Planning Commission

(d)National Development Council

  1. In India Governor of state can be dismissed by who among the following:

(a)Parliament

(b)President

(c)Chief Justice of India

(d)Chief Justice of the concerned High Court

  1. In India in Lok Sabha the Leader of House is nominated by: 

(a)The President

(b)The Prime Minister

(c)The Chief Justice of India

(d)The Lok Sabha Speaker

  1. The Constitution of India recognizes: 

(a)only religious minorities

(b)only linguistic minorities

(c)religious and linguistic minorities

(d)religious, linguistic and ethnic minorities

  1. The apex court of India propounded the theory of basic structure of the constitution in which of the following case :

(a)Keshvanand Bharati

(b)Golaknath

(c)Gopalan vs. State of Madras

(d)Minerva Mills

Answers :

1.A

2.C
3.C
4.D
5.C
6.D
7.B
8.B
9.C
10.A

Polity Quiz-24 

  1. By which of the following Charter Acts, the Governor General of Bengal became the Governor General of India?
    A
    . The Regulating Act of 1773
    B. The Charter Act of 1813
    C. The Charter Act of 1833
    D. The Charter Act of 1853
  1. Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
    A
    . B R Ambedkar
    B. J B Kripalani
    C. Jawaharlal Nehru
    D. Alladi Krishnaswami Ayyar
  1. The idea of a Constituent Assembly to form a Constitution of India was first mooted by
    A
    . M N Roy in 1927
    B. the Indian National Congress in 1936
    C. the Muslim League in 1942
    D. the All Parties Conference in 1946
  1. Who acted as the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
    A
    . B R Ambedkar
    B. C Rajagopalachari
    C. Rajendra Prasad
    D. Jawaharlal Nehru
  1. Who of the following acted as the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?
    A
    . VP Menon
    B. Dr Rajendra Prasad
    C. BN Rao
    D. Dr Sachhidanand Sinha
  1. The Government of India Act, 1919 was known as
    A
    . Morley-Minto Reforms
    B. Wavell Reforms
    C. Ment-Ford Reforms
    D. Mountbatten Reforms
  1. The Objectives Resolution, which outlined the philosophy of the India Constitution, was moved in the Constituent Assembly by
    A. Dr S Radhkrishanan
    B. Dr Rajendra Prasad
    C. Jawaharlal Nehru
    D. B R Ambedkar
  1. In the ‘Individual Satyagraha’, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
    A
    .Dr Rajendra Prasad
    B. Jawaharlal Nehru
    C. C Rajagopalachari
    D. Vallabhbhai Pate
  1. In the integration of the princely states, the following played a major role
    A. Jawaharlal Nehru and Vallabhbhai Patel
    B. Vallabhbhai Patel and V P Menon
    C. Panikkar and Kunzru
    D. S K Dhar and Fazi Ali
  1. Which of the following British Prime Ministers sent Cripps Mission to India?
    A
    . MacDonald
    B. Baldwin
    C.Chamberlain
    D. Churchill

 Answers:-

 

1 C
2 C
3 A
4 A
5 C
6 C
7 C
8 B
9 A
10 D

Quiz On Polity-25

  1. The Objectives Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on
  2. 22nd January 1947
  3. 26th November 1946
  4. 1st October 1948
  5. None of the above
  1. The preamble declares India as a sovereign state which implies
  2. India is free to conduct her internal affairs
  3. India is free to conduct her external affairs
  4. India is free to conduct here internal as well as external affairs
  5. None of the above
  1. The parliament works through committees which
  2. help the government in the formulation of policy
  3. exercise effective control over government on a regular and continuing basis
  4. ensure that the parliament strictly adheres to the provision of the
    constitution and the prescribed parliamentary procedure
  5. both (a) and (b)
  1. The Muslim League as a political party was founded in
  2. 1906
  3. 1909
  4. 1915
  5. 1919
  1. The members of the state legislature exercise control over the council of the ministers through
  2. questions and supplementary questions
  3. criticism of its policies
  4. adjournment motion
  5. All of the above
  1. The preamble to our constitution includes all the following except
  2. adult franchise
  3. equality of status
  4. fraternity
  5. justice
  1. Mainstream Nationalism in India
  2. was characterized by Chauvinism
  3. aimed at restoration of the Hindu state
  4. had national socialism as its ultimate goal
  5. aimed at emancipation from colonial rule
  1. The minimum age required to become the prime minister of India is

A   25 years

  1. 30 years
  2. 40 years
  3. 35 years
  1. The objective of the Morley-Minto Reforms was
  2. extension of provincial assemblies
  3. to give more powers to local government
  4. to abolish the post of secretary of the state for India
  5. to establish diarchy in provinces
  1. The oath of office is conducted to the president by
  2. the speaker of Lok Sabha
  3. the chief justice of India
  4. the vice-president of India
  5. None of the aboveAnswers:-
    1. A
    2. C
    3. B
    4. A
    5. D
    6. A
    7. D
    8. A
    9. A
    10.B

 Polity Quiz-26

 1.In India, the President is elected by –

(a) Direct Election

(b) Single Transferable Vote

(c) Proportional Vote system

(d) Open Ballot System

2.The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the

(a) Article 160

(b) Article 162

(c) Article 165

(d) Article 310

3.How many times the President of India can seek re- election to his post?

(a) once

(b) 2 times

(c) 3 times

(d) any number of times

4.The first President of Independent India hails from

(a) U.P.

(b) Andhra Pradesh

(c) Bihar

(d) Tamil Nadu

5.Who can initiate impeachment of the President?

(a) 1/4th members of either House of the President?

(b) Half other members of either House of the Parliament

(c)Half of the state Legislatures

(d) 1/3rd members of any State Legislature

6.Where is Raisina Hill?

(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated

(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as Shankaracharya Hill

(c) The place where the Dogra rulers of Jammu and Kashmir built their fort in Jammu

(d) The Rock Feature at Kanyakumari where Swami Vivekanand’s statue was erected

7.Who was the first Deputy Prime Minister of India?

(a) L.K. Advani

(b) Moraraji Desai

(c) Charan Singh

(d) Sardar Balabhbahi Patel

8.Generally the Prime Minister is

(a) A member of Rajya Sabha

(b) An experienced administrator

(c) Not a member of Parliament

(d) A member of Lok Sabha

9.Who was the Defence Minister of India during the Indo- China war of 1962?

(a) R.N. Thapar

(b) Jagjivan Ram

(c) V.K. Krishna Menon

(d) Govind Ballabh Pant

10.Who is known as the first Law Officer of India?

(a) Chief Justice of India

(b) Law Minister of India

(c) Attorney General of India

(d) Solicitor General of India
Answers:

1.B
2.A
3.D
4.C
5.A
6.A
7.D
8.D
9.C
10.C

 Indian Polity Quiz-27

1) Constitution is generally defined as:

  1. a) Law of the land.
  2. b) Fundamental law of the land.
  3. c) Administrative law of the land.
  4. d) Constitutional law of the land.

2) Which of the following has been considered supreme as a source of power?

  1. a) Supreme Court of India.
  2. b) Parliament of India.
  3. c) President of India.
  4. d) Constitution of India.

3) What is the chief source of political power in India?

  1. a) The people.
  2. b) The Constitution.
  3. c) The Parliament.
  4. d) The Parliament and State Legislatures.

4) Who is the source of legal authority or sovereignty in India?

  1. a) People of India.
  2. b) Constitution of India.
  3. c) Parliament of India.
  4. d) President of India.

5) Ultimate sovereignty lies in:

  1. a) Parliament.
  2. b) President.
  3. c) Supreme Court.
  4. d) People.

6) On which date Constitution of India was adopted and enacted by the Constituent Assembly?

  1. a) August 15, 1947.
  2. b) January 26, 1950.
  3. c) November 26, 1949.
  4. d) January 30, 1948.

7) Indian Constitution came into force on:

  1. a) 26 Jan 1949.
  2. b) 26 Jan 1950.
  3. c) 15 Nov 1950.
  4. d) 15 Aug 1947.

8) The members of the Constituent Assembly were

  1. a) directly elected by the people.
  2. b) nominated by the Indian National Congress.
  3. c) nominated by the rulers of the Indian States.
  4. d) elected by the Provincial Assemblies.

9) Provincial Constitution Committee of the Constituent Assembly had been chaired by:

  1. a) Jawahar Lal Nehru.
  2. b) Sardar Patel.
  3. c) Bishwanath Das.
  4. d) None of these.

10) Who of the following was the Permanent Chairman of the Constituent Assembly?

  1. a) Dr. B.R. Ambedkar
  2. b) Dr. Rajendra Prasad.
  3. c) Pandit Jawaharlal Nehru.
  4. d) Sardal Patel

 

Answers:
1.B
2.D
3.A
4.B
5.D
6.C
7.B
8.D
9.B

10.B

Polity Quiz-28

  1. In India, the President is elected by –

(a) Direct Election

(b) Single Transferable Vote

(c) Proportional Vote system

(d) Open Ballot System

  1. The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the

(a) Article 160

(b) Article 162

(c) Article 165

(d) Article 310

  1. How many times the President of India can seek re- election to his post?

(a) once

(b) 2 times

(c) 3 times

(d) any number of times

  1. The first President of Independent India hails from

(a) U.P.

(b) Andhra Pradesh

(c) Bihar

(d) Tamil Nadu

  1. Who can initiate impeachment of the President?

(a) 1/4th members of either House of the President?

(b) Half other members of either House of the Parliament

(c)Half of the state Legislatures

(d) 1/3rd members of any State Legislature

  1. Where is Raisina Hill?

(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated

(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as Shankaracharya Hill

(c) The place where the Dogra rulers of Jammu and Kashmir built their fort in Jammu

(d) The Rock Feature at Kanyakumari where Swami Vivekanand’s statue was erected

  1. Who was the first Deputy Prime Minister of India?

(a) L.K. Advani

(b) Moraraji Desai

(c) Charan Singh

(d) Sardar Balabhbahi Patel

  1. Generally the Prime Minister is

(a) A member of Rajya Sabha only

(b) An experienced administrator

(c) needs to be an MP from either house

(d) A member of Lok Sabha only

  1. Who was the Defence Minister of India during the Indo- China war of 1962?

(a) R.N. Thapar

(b) Jagjivan Ram

(c) V.K. Krishna Menon

(d) Govind Ballabh Pant

  1. Who is known as the first Law Officer of India?

(a) Chief Justice of India

(b) Law Minister of India

(c) Attorney General of India

(d) Solicitor General of India

ANSWERS :

 

1 B
2 A
3 D
4 C
5 A
6 A
7 D
8 C
9 C
10 C

Polity Quiz-29

  1. Who nominates 12 members in the Council of State—
    (A) Chairman of Rajya Sabha
    (B) Deputy Chairman of Rajya Sabha
    (C) President of India
    (D) Prime Minister of India
    2. Members of Rajya Sabha are elected by which members—
    (A) Lok Sabha
    (B) Legislative Assembly
    (C) Council of State
    (D) Legislative Council3. In which Article of the Constitution of India, duration of House of Parliament has been mentioned—
    (A) 83
    (B) 84
    (C) 85
    (D) 88

    4. Which House shall not be a subject for dissolution—
    (A) Lok Sabha
    (B) House of People
    (C) Council of State
    (D) State Legislature

    5. After how many years, one-third of the members of the Rajya Sabha retire—

    (A) 6 years
    (B) 3 years
    (C) 5 years
    (D) 2 years

    6. Under which Constitutional subject in operation, life of Lok Sabha can be extended by one year—

    (A) Proclamation of Emergency
    (B) Proclamation of President Rule in the State
    (C) Proclamation of Amendment to the Constitution
    (D) None of the above

    7. What is the period of Lok Sabha—

    (A) Four years
    (B) Six years
    (C) Five years
    (D) Three years

    8. Under which Article of the Constitution of India, qualification for membership of Parliament has been mentioned—

    (A) 88
    (B) 84
    (C) 89
    (D) 91

    9. What power the President may exercise from time to time in respect of Parliament—
    (A) Prorogue either of the House of Parliament
    (B) Dissolve House of the People
    (C) A & B
    (D) None of the above

    10. What activities does the President perform in respect of both the Houses of the Parliament—
    (A) Time to time to summon each of Parliament
    (B) Prorogue either of the House of the Parliament
    (C) Dissolve the Lok Sabha
    (D) All the above

    Answers:-

1.(C) 

2.(B)

3.(A) 

4.(C)

5.(D) 

6.(A)
7.(C) 

8.(B)

9.(C) 

10.(D)

Polity Quiz-30

 

  1.  Who is competent to dissolve the Rajya Sabha?
    (1) The Chairman, Rajya Sabha
    (2) The President
    (3) The joint- Session of Parliament
    (4) None2.  Rajya Sabha enjoys more power than the Lok Sabha in the case of
    (1) Money bills
    (2) None- money bills
    (3) Setting up of new all India Services
    (4) Amendment of the Constitution

    3.  The tenure of the Rajya Sabha is

    (1) 2 years                       (2) 5 years
    (3) 6 years                       (4) Permanent

    4.  What is the term of a member of the Rajya Sabha?
    (1) 3 years                       (2) 4 years
    (3) 5 years                       (4) 6 years

    5.  The vice – President is the ex-officio Chairman of the
    (1) Rajya Sabha
    (2) Lok Sabha
    (3) Planning Commission
    (4) National Development Council

    6.  The Rajya Sabha is dissolved after-
    (1) Every five years
    (2) Every six years
    (3) On the advice of the Prime Minister
    (4) None of these

    7.  The upper house of Indian Parliament is known as-
    (1) The Rajya Sabha
    (2) The Lok Sabha
    (3) The National Assembly
    (4) The Indian Parliament

    8.  Who is the Chairman of Rajya Sabha?
    (1) The President
    (2) The Vice- President
    (3) The Prime Minister
    (4) The Speaker

    9.  Which is the House where the Chair person is not the member of that House?

    (1) Rajya Sabha
    (2) The Lok Sabha
    (3) Legislative Council
    (4) Legislative Assembly

    10. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?

    (1) 2
    (2) 10
    (3) 12
    (4) 15

    ANSWERS:
    1.4
    2.3
    3.4
    4.4
    5.1
    6.4
    7.1
    8.2
    9.1
    10.3

POLITY QUIZ-31

  1. What is the lowest stage of the local Government?
    (A) Gram Panchayat

(B) Panchayat Samiti
(C) Zila Panchayat

(D) District Council

  1. Who collects the House Tax?

(A) Municipality or corporation

(B) State Government
(C) Central Government

(D) District magistrate

  1. Which isnot an essential  part of the Government?
    (A) Cabinet

(B) The Supreme Court
(C) Parliament

(D) Indian Administrative Service

  1. The Governor of State is appointed by
    (A) The State Legislature

(B) The Prime Minister
(C) The President

(D) The Parliament

  1. Who Appoints the Chief Minister?
    (A) The Governor of the State

(B) The Prime Minister
(C) The Legislative Assembly

(D) The Supreme Court

  1. Who elects the Prime Minister?
    (A) The people

(B) The President
(C) The member of Lok Sabha

(D) All of the above

  1. The President of India is elected by:
    (A) The members of Parliament
    (B) The Members of Legislative Assemblies
    (C) Both

(D) Neither

  1. On what basis, Election to Lok Sabha and State Legislature shall be conducted—

(A) Adult Suffrage
(B) Indirect Election
(C) Direct Election
(D) None of the above

  1. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in  India?
    (A) The Prime Minister

(B) The Commander-in-Chief
(C) The President of India

(D) Minister of Defence

10.Who Presides over the Rajya Sabha ?
(A) The President of India

(B) The Speaker of Lok Sabha
(C) The Vice-President

(D) None of them

Answers:-
1) A
2) A
3) D
4) C
5) A
6) C
7) C
8) A
9) C
10) C

Indian Polity Quiz-32

1.Constitution of India was adopted by constituent assembly on ?

A.25 October, 1948

B.25 October, 1949

C.26 November, 1948

D.26 November, 1949


  1. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution ? 
  2. British Constitution
  3. U.S. Constitution
  4. Irish Constitution
  5. The Government of India Act, 1935
  1. In which article of the Constitution of India has the Joint Sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha been provided ? 
  2. Article 101
  3. Article 108
  4. Article 133
  5. Article 102

4.A separate Governor for Bengal to be appointed under the act ?

A.Pitts India Act of 1784

B.Charter Act of 1793

C.Charter Act of 1733

D.Charter Act of 1853

  1. Separation of the Judiciary from the Executive has been provided in which of the following parts of the Indian Constitution ? 
  2. The Preamble
  3. B) The Fundamental Rights
  4. C) The Directive Principles of State Policy
  5. D) The Seventh Schedule
  1. A Money Bill passsed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within— 
  2. 10 days
  3. 14 days
  4. 20 days
  5. 30 days
  1. Which of the following is correct? Incorrect!
  2. All the members of the Rajya Sabha are elected by State Legislative Assemblies.
  3. Only a member of the Rajya Sabha can contest for the office of the Vice-President.
  4. While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting.
  5. The Constitution explicitly prohibits the appointment of a nominated member of the Rajya Sabha to the post of a Minister.
  1. The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are Correct!
  2. 3
  3. 2
  4. 5
  5. 4

9.In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament Correct!

  1.  A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation.
  2.  The Prime Minister intervenes.
  3.  The President casts a deciding vote.
  4.  A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened.
  1. Which of the following is not correct regarding a Money Bill? 
  2. It can be introduced in either House of Parliament.
  3. It can be passed by the Lok Sabha even if the Rajya Saba rejects it.
  4. It is deemed to have been passed by both Houses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days.
  5. It requires the prior approval of the President.

Answers:-
1.D
2.D
3.B
4.D
5.C
6.B
7.C
8.B
9.D
10.A

Indian Polity Quiz-33

  1. The Directive Principles of State Policy are….in nature.

(a) Socialistic

(b) Democratic

(c) Non-justiciable

(d) Gandhian

  1. Fundamental Rights given to the individual by the Constitution are not ordinarily suspended. They may be suspended, however, in the event of 

(a) an emergency 

(b) political and economic chaos 

(c) legislative/parliamentary instability

(d) the President desiring it 

  1. All expenditure from the Consolidated Fund of India is subject to the vote of the

(a) Parliament

(b) President

(c) Parliament and Assemblies

(d) Supreme Court

  1. While the Vice-President discharges the functions of the office of the President :

(a) He ceases to act in his capacity as the Chairman of Rajya Sabha

(b) he ceases to act in his capacity as the Vice-President of India

(c) he continues to act as the Vice-President of India and Chairman of the Rajya Sabha

(d) he ceases to act as Vice-President but continues to act as Chairman of the Rajya Sabha

  1. The Chief Justice of India can be removed in accordance with the procedure laid down in the Constitution, by the

(a) President on a resolution by Parliament

(b) Parliament alone

(c) majority of the Judges of the Supreme Court

(d) the appointments Committee of Parliament

  1. Which one of the following has been wrongly listed as a qualification for membership of the Legislative Assembly?

(a) must be a citizen of India

(b) must be more than 30 years of age

(c) must not hold any office of profit

(d) must possess such other qualifications as may be prescribed by a law of Parliament

  1. The Supreme Court of India enjoys :

(a) only original jurisdiction

(b) only appellate jurisdiction

(c) only advisory jurisdiction

(d) all the above types of jurisdictions

  1. The members of the State Legislative Assembly are elected for a term of :

(a) 2 years

(b) 3 years

(c) 4 years

(d) 5 years

  1. A money bill duly passed by the Lok Sabha can be held up by the Rajya Sabha for a maximum of 

(a) two years 

(b) six months

(c) three months

(d) fourteen days

  1. Which one of the following categories of members are not included in the Legislative Council?

(a) members elected by municipalities, district boards and other local authorities in the State. 

(b) Representatives of temples, churches and mosques

(c) representatives of persons engaged in teaching in institutions not lower in standard than secondary schools

(d) members nominated by the Governor from amongst persons having special knowledge of literature, science, art, co-operative movement and social service

Answers Key:

1.(c)

2.(a) 

3.(a)

4.(a)

5.(a)

6.(b)

7.(d)

8.(d)

9.(d)

10.(b)

INDIAN POLITY QUIZ-34
1.The Parliament of India consists of :
(a)Lok Sabha and Rajya Sabha
(b)the President, the Lok Sabha and Rajya Sabha
(c)Lok Sabha, President and Council of Ministers
(d)Lok Sabha, Rajya Sabha, Council of Ministers and President.

2.Which one of the following duties is not performed by the Prime Minster of India?
(a)presiding over the meetings of the Cabinet
(b)presiding over the joint sitting of the two Houses of Indian Parliament
(c)coordination of the work of various Ministers
(d)preparation of the agenda for the meetings of the Cabinet

3.The Directive Principles of State Policy are contained in :
(a)part I of the Constitution
(b)part III of the Constitution
(c)part IV of the Constitution
(d)none of the above parts

4.The Comptroller and Auditor General of India has been described as the friend, philosopher and guide of :
(a)all the Parliamentary Committees
(b)the Public Accounts Committee
(c)the Estimates Committee
(d)the Committee on Public Undertakings

5.The Vice-President of India is elected :
(a)by the people
(b)elected by the members of State Legislative Assemblies
(c)elected by the members of the Rajya Sabha
(d)elected by the members of the two Houses of Parliament at a joint sitting

6.The introduction of ‘no-confidence’ motion in the Lok Sabha requires the support of at least :
(a)50 members
(b)60 members
(c)70 members
(d)80 members

7.Which one of the following statements is correct?
(a)all the members of the Legislative Council retire simultaneously
(b)one-third members of the Legislative Council retire every two years
(c)one-third members of the Legislative Council retire every year
(d)one-half of the members of the Legislative Council retire every three years

8.Which one of the qualifications for appointment as Judge of the High Court has been wrongly listed?
(a)he must be a citizen of India
(b)he must have been an advocate of a High Court for atleast ten years
(c)he must have been a judicial official in the territory of India for at least ten years
(d)he must have been a judge of Supreme Court for two years

9.Which one of the following States does not possess a bi-cameral Legislature?
(a)Punjab
(b)Andhra Pradesh
(c)Bihar
(d)Jammu and Kashmir

10.The Rajya Sabha can delay the enactment of a money bill for a maximum period of :
(a)one month
(b)three months
(c)one year
(d)fourteen days

ANSWER KEYS:

01. b
02. b
03. c
04. b
05. d
06. a
07. b
08. d
09. a
10. d

Indian Polity Quiz 35

1.Who is a Chief Minister?

(a) Deputy Prime Minister

(b) The leader of the Union Territory

(c) The Leader of the Legislative Assembly in a State

(d) None of the above

2.Who elects the Prime Minister?

(a) The people

(b) The President

(c) The Parliament

(d) All of the above

3.The President of India is elected by:

(a) The members of Parliament

(b) The Members of Legislative Assemblies

(c) Both

(d) Neither

4.The judges of the Supreme Court are appointed by

(a) The Prime Minister of India

(b) The Chief Justice of the Supreme Court

(c) The President of India

(d) The Indian parliament

5.When the President can declare emergency?

(a) When there is a breakdown of the constitutional machinery

(b) When security of India is threatened

(c) When financial stability is endangered

(d) Any or all of the above

6.Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in India?

(a) The Prime Minister

(b) The Commander-in-chief

(c) The President of India

(d) Minister of Defence

7.Who Presides over the Rajya Sabha?

(a) The President of India

(b) The Speaker of Lok sabha

(c) The Vice-President

(d) None of them

8.Which body makes laws?

(a) The President

(b) The Prime Minister

(c) The Parliament

(d) The Supreme Court

9.In whom is the real power invested in India?

(a) The President

(b) The Prime Minister

(c) Chief Justice of the Supreme Court

(d) All of them together

10.What are the essential elements of a republic?

(a) Independence

(b) Sovereignty

(c) Democracy

(d) All of the above

Answers key ……
1:C
2:C
3:B
4:C
5:D
6:C
7:C
8:C
9:B
10:D

Indian Constitution Ouiz-36

  1. The Legislative Council in a state can be created or disbanded by the
    (a) State Legislative Assembly alone
    (b) Parliament alone
    (c) Parliament on recommendation of the State Legislature
    (d) President on recommendation of the Governor

    2. The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are

    (a) 3 
    (b) 2
    (c) 5 
    (d) 43. Which of the following is correct? 
    (a) All the members of the Rajya Sabha are elected by State Legislative Assemblies.
    (b) Only a member of the Rajya Sabha can contest for the office of the Vice-President.
    (c) While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya          Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting.
    (d) The Constitution explicitly prohibits the appointment of a nominated member of the Rajya Sabha        to the post of a Minister.

    4. In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament

    (a) A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation.
    (b) The Prime Minister intervenes.
    (c) The President casts a deciding vote.
    (d) A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened.

    5. What is the maximum number of elected members in a State Assembly?

    (a) 250 
    (b) 300
    (c) 600 
    (d) 500

    6. Which of the following is not correct regarding a Money Bill?

    (a) It can be introduced in either House of Parliament.
    (b) It can be passed by the Lok Sabha even if the Rajya Saba rejects it.
    (c) It is deemed to have been passed by both Houses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14      days.
    (d) It requires the prior approval of the President.

    7. Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the Opposition?

    (a) Committee on Government Assurances
    (b) Estimates Committee
    (c) Privileges Committee
    (d) Public Accounts Committee

    8. Who presides over the Lok Sabha if neither the Speaker nor the Deputy Speaker is available? 

    (a) A member of the House of People appointed by the President. 
    (b) A member chosen by Council of Ministers. 
    (c) The senior most member of the Rajya Sabha. 
    (d) The senior most member of the Lok Sabha.

    9. Who is the exofficio Chairman of Rajya Sabha?

    (a) President
    (b) Vice-President
    (c) Minister of Parliamentary Affairs
    (d) Leader of Opposition.

    10. A bill passed by Parliament is sent to the President for his assent, which option is not true to him? 

    (a) He may sign it
    (b) He may decline to sign it
    (C) He may return it to Parliament for reconsideration
    (d) He may amend it.

    11. The quorum required to hold meetings of the legislative chambers is what fraction of the total membership of the House? 

    (a) 1/3 
    (b) 1/4
    (c) 1/6 
    (d) 1/10

    12. The Union Territories get representation in 

    (a) Lok Sabha
    (b) Rajya Sabha
    (c) Both Houses of Parliament
    (d) None of these

    13. The Secretary General of the Lok Sabha who is the Chief of its Secretariat is

    (a) Elected by the Lok Sabha
    (b) Elected by both Houses of Parliament
    (c) Appointed by the Speaker
    (d) Appointed by the President

    14. The Joint Parliamentary Committee to examine irregularities and fraudulent manipulations of the Securities Scam consists of 

    (a) 25 members of Lok Sabha and 15 of Rajya Sabha
    (b) 20 members of Lok Sabha and 10 of Rajya Sabha
    (c) 15 members of Lok Sabha and 15 of Rajya Sabha
    (d) 30 members of Lok Sabha and 30 of Rajya Sabha

    15. How Many members of the Rajya Sabha are nominated by the President of India?

    (a) 0 
    (b) 11
    (c) 12 
    (d) 13

    Answers Key…..
    1. (a) 
    2. (b) 
    3. (c) 
    4. (d) 
    5. (d) 
    6. (a) 
    7. (d) 
    8. (d)
    9. (b) 
    10. (b) 
    11. (d) 
    12. (c) 
    13. (c) 
    14. (b)
    15. (c) 

Polity Quiz-37

  1. The president can be removed from his office before the expiry of his normal term only on the recommendation of
    A. the Supreme Court
    B. the chief justice of India
    C. council of ministers
    D. the two Houses of Parliament2. The new committee system constitutes an improvement over the earlier committee system in so far as
    A. it assures representation to all the political parties in proportion to their strength in the Parliament
    B. it enables the Parliament to examine the grants of all the ministries and departments in detail
    C. it enables the Parliament to accept the demands of various ministries without scrutiny
    D. None of the above

    3. The members of the State Public Service Commission are appointed by the
    A. chief minister
    B. chief justice
    C. governor
    D. vice-president

    4. The president can assign any of the functions of the union government to the state government
    A. in consultation with the chief justice of India
    B. in consultation with the state governor
    C. in his discretion
    D. in consultation with the government of the state

    5. Mainstream Nationalism in India
    A. was characterized by Chauvinism
    B. aimed at restoration of the Hindu state
    C. had national socialism as its ultimate goal
    D. aimed at emancipation from colonial rule

    6. The minimum age required to become the prime minister of India is
    A. 25 years
    B. 30 years
    C. 40 years
    D. 35 years

    7. The objective of the Morley-Minto Reforms was
    A. extension of provincial assemblies
    B. to give more powers to local government
    C. to abolish the post of secretary of the state for India
    D. to establish diarchy in provinces

    8. The oath of office is conducted to the president by
    A. the speaker of Lok Sabha
    B. the chief justice of India
    C. the vice-president of India
    D. None of the above

    9. The members of the state legislative assemblies are elected for a period of
    A. 2 years
    B. 6 years
    C. 5 years
    D. 3 years

    10. The office of the prime minister of India
    A. rests on coronations
    B. is created by the Parliament
    C. is created by the constitution
    D. All of the above

    11. The Objectives Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on
    A. 22nd January 1947
    B. 26th November 1946
    C. 1st October 1948
    D. None of the above

    12.The preamble declares India as a sovereign state which implies
    A. India is free to conduct her internal affairs
    B. India is free to conduct her external affairs
    C. India is free to conduct here internal as well as external affairs
    D. None of the above

    13. The parliament works through committees which
    A. help the government in the formulation of policy
    B. exercise effective control over government on a regular and continuing basis
    C. ensure that the parliament strictly adheres to the provision of the constitution and the prescribed parliamentary procedure
    D. both (a) and (b)

    14. The Muslim League as a political party was founded in
    A. 1906
    B. 1909
    C. 1915
    D. 1919

    15. The members of the state legislature exercise control over the council of the ministers through
    A. questions and supplementary questions
    B. criticism of its policies
    C. adjournment motion
    D. All of the above

    ANSWERS:
    1. D
    2. B
    3. C
    4. D
    5. D
    6. A
    7. A
    8. B
    9. C
    10. C
    11. A
    12. C
    13. B
    14. A
    15. D

POLITY QUIZ -38

  1. A Money Bill in the Parliament can be introduced only with the recommendation of the—
    (A) President of India
    (B) Union Cabinet
    (C) Speaker of the Lok Sabha
    (D) Union Finance Minister2.Who has been the only Lok Sabha Speaker to have become the President of India ?
    (A) Gyani Zail Singh
    (B) V. V. Giri
    (C) Neelam Sanjiva Reddy
    (D) K. R. Narayanan

    3. What does the Constitution (Ninety Second Amendment) Act, 2003 deal with ?
    (A) Creation of a separate National Commission for Scheduled Tribes
    (B) Cyber Crime
    (C) Inclusion of Bodo, Dogri, Maithili and Santhali languages in the Eighth Schedule
    (D) Making right to free and compulsory education a fundamental right

    4. Who among the following is the Chairman of the Steering Committee to oversee the functions of the National Authority Chemical Weapons Convention (CWC) ?
    (A) The President
    (B) The Prime Minister
    (C) The National Security Adviser
    (D) The Cabinet Secretary

    5. Who presides over the joint sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha ?
    (A) The Speaker of the Lok Sabha
    (B) The Vice-President
    (C) The President
    (D) The Union Minister of Parliamentary Affairs

    6. The electoral college that elects the Vice-President of India consists of :
    (A) Members of Rajya Sabha only
    (B) Elected members of both the houses of Parliament
    (C) Members of both the houses of Parliament
    (D) Members of the Rajya Sabha and the Legislative Assemblies of states

    7. According to the Preamble of the Constitution, India is a :
    (A) Sovereign democratic socialist republic
    (B) Sovereign socialist secular republic
    (C) Sovereign democratic republic
    (D) Sovereign socialist secular democratic republic

    8. Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
    List-I                     List-II
    (State)         (Full statehood granted in)
    (a) Goa                  1. 1966
    (b) Haryana           2. 1972
    (c) Meghalaya       3. 1975
    (d) Sikkim             4. 1987
    Codes :
         (a) (b) (c) (d)
    (A) 3   1    2   4
    (B) 4   2    1   3
    (C) 3   2    1   4
    (D) 4   1    2   3

    9. Where is the headquarters of the UNO ?
    (A) Geneva
    (B) The Hague
    (C) New York
    (D) Paris

    10. The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be remvoed—
    (A) the President
    (B) the address from both Houses of Parliament
    (C) the Supreme Court
    (D) the recommendation of the President by the Supreme Court

    ANSWER KEY :
    1. A
    2. C
    3. C
    4. D
    5. A
    6. C
    7. D
    8. D
    9. C
    10. A

Indian Polity Quiz: Rajya Sabha 40

  1. Who nominates 12 members in the Council of State—

(A) Chairman of Rajya Sabha

(B) Deputy Chairman of Rajya Sabha

(C) President of India

(D) Prime Minister of India

  1. Members of Rajya Sabha are elected by which members—

(A) Lok Sabha

(B) Legislative Assembly

(C) Council of State

(D) Legislative Council

  1. Representative of Union territories in the Council of State shall be choosen in such a manner as decided by—

(A) As prescribed by law in the Assembly

(B) As prescribed by law by State

(C) As prescribed by law by the Union

(D) As prescribed by law in the Parliament

  1. In which Article of the Constitution of India, duration of House of Parliament has been mentioned—

(A) 83

(B) 84

(C) 85

(D) 88 

  1. Which House shall not be a subject for dissolution—

(A) Lok Sabha

(B) House of People

(C) Council of State

(D) State Legislature 

  1. After how many years, one-third of the members of the Rajya Sabha retire—

(A) 6 years

(B) 3 years

(C) 5 years

(D) 2 years

  1. What power the President may exercise from time to time in respect of Parliament—

(A) Prorogue either of the House of Parliament

(B) Dissolve House of the People

(C) A & B

(D) None of the above 

  1. What activities does the President perform in respect of both the Houses of the Parliament—

(A) Time to time to summon each of Parliament

(B) Prorogue either of the House of the Parliament

(C) Dissolve the Lok Sabha

(D) All the above 

  1. Under whose advice, the President shall have the power of summoning, prorogation and dissolution—

(A) Home Minister

(B) Prime Minister

(C) Council of Ministers

(D) Parliamentary Affairs Ministers 

  1. Within which period the President has to summon session of the Parliament—

(A) Six Months

(B) Five Months

(C) Four Months

(D) Three Months

  1. Which Article of the Constitution of India mentioned the posts of the Chairman and Deputy Chairman of Rajya Sabha—

(A) 90

(B) 89

(C) 93

(D) 94

  1. Whom the Rajya Sabha has the power for removal—

(A) Speaker

(B) Deputy Speaker

(C) Council of President

(D) Deputy Chairman

  1. During the absence of the Chairman, who runs the Rajya Sabha ?

(A) Deputy Chairman

(B) Prime Minister

(C) Home Minister

(D) Parliamentary Affairs Minister

  1. Under which Constitutional Article, President has the right for Special Address to the Parliament—

(A) 87

(B) 88

(C) 89

(D) 90

  1. Which law officer shall have the right to speak in both the Houses of Parliament—

(A) Solicitor General

(B) Advocate General

(C) Attorney General

(D) Legal Advisor 

ANSWERS Key

1.(C)

2.(B)

3.(D)

4.(A)

5.(C)

6.(D)

7.(C)

8.(D)

9.(C)

10.(A)

11.(B)

12.(D)

13.(A)

14.(A)

15.(C)

About D.K Chaudhary

Polityadda the Vision does not only “train” candidates for the Civil Services, it makes them effective members of a Knowledge Community. Polityadda the Vision enrolls candidates possessing the necessary potential to compete at the Civil Services Examination. It organizes them in the form of a fraternity striving to achieve success in the Civil Services Exam. Content Publish By D.K. Chaudhary

Check Also

GK In Hindi Questions Answers 16th Oct 2017

By: D.K Choudhary  सबसे उत्तम कोयला है – एन्थ्रासाइट  जल का शुद्ध रूप है – …