Home / DAILY QUIZ / Indian Polity Quiz for SSC, IAS & PCS 2,June 2016

Indian Polity Quiz for SSC, IAS & PCS 2,June 2016

Indian Polity Quiz for SSC, IAS & PCS

By: D.K. Choudahry


  1. Under the British Rule in India, Governor General was responsible to-

(A) Secretary of India

(B) Secretary of Britain

(C) Secretary of State

(D) None of the above 

  1. During the British period, under which Act election was introduced in India-

(A) Indian Council Act 1913

(B) Indian Council Act 1909

(C) Indian Council Act 1906

(D) Indian Council Act 1907

 

  1. Which Act provided India to become an Independent state-

(A) Indian Independence Act 1949

(B) Indian Independence Act 1946

(C) Indian Independence Act 1947

(D) None of the above

 

  1. Under the Govt. of India Act 1935, who had the power to proclaim emergency-

(A) Governor General

(B) General of India

(C) Governor of the State

(D) None of the above

 

  1. In the Constituent Assembly, which parties were members-

(A) Congress, Muslim League, Unionist Muslim

(B) Unionist Scheduled Caste, Krishak Poja, Scheduled Castes Federation, Sikh (Non Congress)

(C) Communists, Independents

(D) All the above

 

  1. When did Constituent Assembly adopt a national Flag-

(A) 22nd Aug. 1947

(B) 22nd July 1947

(C) 22nd Jan. 1947

(D) 22nd Oct. 1947

 

  1. What was the last session of the Constituent Assembly-

(A) Eleventh session

(B) Twelfth session

(C) Sixteenth session

(D) Seventh session

 

  1. Which song was sang in the Constituent Assembly before its Adjournment sine die-

(A) Jana Gana Man

(B) Vande Matram

(C) A & B

(D) None of the above

 

  1. For how many years, months and days, did the Constituent Assembly work on the Constitution of India-

(A) 2 Years, 11 months and 18 Days

(B) 3 Years, 12 months and 16 Days

(C) 4 Years, 18 months and 6 Days

(D) None of the above

 

  1. What was the expenditure made by the Constituent Assembly while framing the Constitution of India-

(A) Rs. 63,96,729

(B) Rs. 64,98,725

(C) Rs. 69,92,769

(D) Rs. 65,92,926
Answers….

1.(C)

2.(B)

3.(C)

4.(A)

5.(D)

6.(B)

7.(A)

8.(C)

9.(A)

10.(A)

About D.K Chaudhary

Polityadda the Vision does not only “train” candidates for the Civil Services, it makes them effective members of a Knowledge Community. Polityadda the Vision enrolls candidates possessing the necessary potential to compete at the Civil Services Examination. It organizes them in the form of a fraternity striving to achieve success in the Civil Services Exam. Content Publish By D.K. Chaudhary

Check Also

GK In Hindi Questions Answers 16th Oct 2017

By: D.K Choudhary  सबसे उत्तम कोयला है – एन्थ्रासाइट  जल का शुद्ध रूप है – …