Home / DAILY QUIZ / Current Affairs Quiz  14th May

Current Affairs Quiz  14th May

By: D.K Chaudhary

Q1. On the 3rd and final leg of 3 nation visit of vice president of India M Venkaiah Naidu, India and Peru signed an agreement in the field of ______________ at Lima.
(a) Defence Sector
(b) Education Sector
(c) Health Sector
(d) Renewable Energy
(e) Solar Energy
S1. Ans.(d)
Sol. India and Peru signed an agreement in the field of Renewable Energy at Lima. The pact was signed in the presence of Vice President M Venkaiah Naidu and the Prime Minister Cesar Villanueva Arevalo. This is the final leg of the 3-Nation visit to central America of Indian Vice- President.

Q2. The California-based aerospace company, SpaceX has blasted off its most powerful Falcon 9 rocket, which is certified to carry humans to space later this year. The Block 5 Falcon 9 rocket’s main goal for its maiden mission is to propel the first high-orbit communications satellite for which of the following country?
(a) Nepal
(b) India
(c) Bangladesh
(d) Pakistan
(e) Sri Lanka

S2. Ans.(c)

Sol. The California-based aerospace company, SpaceX has blasted off its most powerful Falcon 9 rocket, which is certified to carry humans to space later this year. The Block 5 Falcon 9 rocket’s main goal for its maiden mission is to propel the first high-orbit communications satellite for Bangladesh, called Bangabandhu Satellite-1.

Q3. General Bipin Rawat, Chief of Army the Staff released the book ‘Across the Bench – Insight into the Indian Military Judicial System’. The book has been written by the former Army Commander _____________.
(a) Lt Gen Vijay Shankar
(b) Lt Gen Tribhuvan Das
(c) Lt Gen swamidev Aiyar
(d) Lt Gen Gyan Bhushan
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)

Sol. General Bipin Rawat, Chief of Army the Staff released the book ‘Across the Bench – Insight into the Indian Military Judicial System’ by Lt Gen Gyan Bhushan, former Army Commander and Member ‘A’, Armed Forces Tribunal, Lucknow Bench.

Q4. Name the Nobel laureate and noted economist who was honoured with the 11th KISS Humanitarian Award 2018 at a function held in Bhubaneswar, Odisha. 
(a) Zakir Khan
(b) Muhammad Yunus
(c) Abdullah Ansari
(d) Mohammad Anas
(e) Prabhakar Singh

S4. Ans.(b)

Sol. Nobel laureate and noted economist Muhammad Yunus was honoured with the 11th KISS Humanitarian Award 2018 at a function held in Bhubaneswar, Odisha.

Q5. Name the British film editor who won an Oscar for David Lean’s epic film Lawrence of Arabia and has passed away, recently.
(a) David Lean
(b) Jim Clark
(c) Anne V. Coates
(d) Antony Gibbs
(e) Mick Audsley

S5. Ans.(c)

Sol. British film editor Anne V. Coates, who won an Oscar for David Lean’s epic film Lawrence of Arabia, has passed away. She was 92. Coates received five Best Film Editing Oscar nominations over the course of her career for Becket (1963), The Elephant Man (1980), In the Line of Fire (1993) and Out of Sight (1998) in addition to her nom and win for Lawrence of Arabia (1962).

Q6. International Nurses Day (IND) is celebrated every year all around the world on ____________ to commemorate the birth anniversary of the Florence Nightingale and to mark the nurse’s contributions towards people’s health.
(a) 8 May
(b) 10 May
(c) 14 May
(d) 12 May
(e) 16 May

S6. Ans.(d)

Sol. International Nurses Day (IND) is celebrated every year all around the world on 12th of May to commemorate the birth anniversary of the Florence Nightingale and to mark the nurse’s contributions towards people’s health. The International Council of Nurses (ICN) has chosen the theme “Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right” for IND 2018.

Q7. Indian Customs and Department of India Posts held a first-ever Joint Conference in ____________ to deliberate on streamlining of imports and exports by post.
(a) Gurugram
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

S7. Ans.(b)

Sol. Indian Customs and Department of India Posts held a first-ever Joint Conference in Vigyan Bhavan in New Delhi to deliberate on streamlining of imports and exports by post.

Q8. Muhammad Yunus is the founder of _____________ and is known as the Father of Microfinance.
(a) Grameen Bank
(b) Private Bank
(c) Commercial Bank
(d) Foreign Bank
(e) Co-operative Bank

S8. Ans.(a)

Sol. Muhammad Yunus is the founder of Grameen Bank and is known as the Father of Microfinance.

Q9. Peru is a country in South America. Where is the Capital of Peru?
(a) Luanda
(b) Khartoum
(c) Bandar Seri Begawan
(d) Lima
(e) Kampala

S9. Ans.(d)

Sol. Lima is the capital city of Peru.

Q10. What is the theme for International Nurses Day (IND), that International Council of Nurses (ICN) has chosen?
(a) Nurses: Working with the Poor; Against Poverty
(b) Nurses: Fighting AIDS stigma, working for all
(c) Nurses Always There for You: Caring for Families
(d) Safe staffing saves lives
(e) Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right

S10. Ans.(e)

Sol. International Nurses Day (IND) is celebrated every year all around the world on 12th of May to commemorate the birth anniversary of the Florence Nightingale and to mark the nurse’s contributions towards people’s health. The International Council of Nurses (ICN) has chosen the theme “Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right” for IND 2018.

About D.K Chaudhary

Polityadda the Vision does not only “train” candidates for the Civil Services, it makes them effective members of a Knowledge Community. Polityadda the Vision enrolls candidates possessing the necessary potential to compete at the Civil Services Examination. It organizes them in the form of a fraternity striving to achieve success in the Civil Services Exam. Content Publish By D.K. Chaudhary

Check Also

G.K Quiz 13th August 2018 In Hindi

By: D.K Chaudhary लावा के प्रवाह से किस मिट्टी का निर्माण होता है— काली मिट्टी …