Home / DAILY QUIZ / जीके क्विज 22वीं सितंबर 2016 (English)

जीके क्विज 22वीं सितंबर 2016 (English)

जीके क्विज 22वीं सितंबर 2016 (English)

द्वारा: डीके चौधरी

Q 1. Which from the following is a land-locked sea ?

(a) Red Sea                            (b) Timor Sea

(c) North Sead                      (d) Aral Sea

Ans. (d)

Q 2. The island of Seychelles are located in the ?

(a) Arctic Ocean                   (b) Atlantic Ocean

(c) Indian Ocean                   (d) Pacific Ocean

Ans. (c)

Q 3. Whch one of the following countries does not border the Caspian sea ?

(a) Armenia                           (b) Azerbaijan

(c) Kazakhstan                      (d) Turkmenistan

Ans. (a)

Q 4. The highest lake above the sea level in the world is

(a) lake Avernus                   (b) lake Tanzania

(c) lake Toba                         (d) lake Titicaca

Ans. (d)

Q 5. The world’s largest lake is ?

(a) Lake Victoria                   (b) Lake Superior

(c) Caspian Sea                     (d) Black Sea

Ans. (c)

 

Q 6. The largest lake in Africa is ?

(a) Lake Victoria                   (b) Lake Malawi

(c) Lake Tanganyika             (d) Lake Chad

Ans. (a)

Q 7. An oxe-bow lake is a ?

(a) lake formed behind an off-shore bar

(b) lake occupying a volcanic crater

(c) lake formed due to cut off meander

(d) lake occupying a hollow scooped by a glacier

Ans. (c)

Q 8. Which is the largest fresh water lake in the world ?

(a) Lake Tanganyika             (b) Lake Superior

(c) Lake Baikal                       (d) Lake Michigan

Ans. (b)

Q 9. Which of the following is a deepest lake ?

(a) Lake Victoria                   (b) Caspian sea

(c) Lake Superior                  (d) Lake Baikal

Ans. (d)

Q 10. Which of the following is the largest irrigation canal of the world ?

(a) Panama Canal                (b) Sirhind Canal

(c) Suez Canal                       (d) Indira Gandhi Canal

Ans. (d)

About D.K Chaudhary

Polityadda the Vision does not only “train” candidates for the Civil Services, it makes them effective members of a Knowledge Community. Polityadda the Vision enrolls candidates possessing the necessary potential to compete at the Civil Services Examination. It organizes them in the form of a fraternity striving to achieve success in the Civil Services Exam. Content Publish By D.K. Chaudhary

Check Also

Important Books and writers In Hindi 23rd April 2018

By: D.K Chaudhary 1. द एक्सीडेंट्ल प्राइम मिनिस्टर: संजय बारू 2. अनब्रेकेबल: मेरीकॉम 3. कॉफी …